вівторок, 10 жовтня 2017 р.

Майстер-клас для моїх маленьких майстринь.

Напередодні   свята Покрови Пресвятої Богородиці  дівчатка  нашого класу взяли участь у майстер –класі з виготовлення ляльки – десятиручки.Після посівних, збиральних робіт розпочиналась осінь – пора весіль, свят, рукодільних дівочих вечорниць.Ось на таких рукодільних вечорницях і виготовлялись десятиручки-оберегові лялечки.
Десятиручка дуже схожа на птаха. Вона нагадує нам про Душу .Лялечка є обрядовою. Робили її із соломи або лика 14 жовтня на Покрови. Ми зробили нашу лялечку з листя кукурудзи.Обов’язковим є використання червоного кольору, який є обереговим. Червоною ниткою роблять хрест і червоні нитки-бантики прив’язують по подолу плаття. Таких бантиків має бути дев’ять. Число 9 є магічним, воно є символом успіху. Напевне, наші предки мали на увазі успіх у всіх справах. Через те й пов’язували лялечці саме 9 червоних бантиків.

Лялька-десятиручка – призначена допомагати молодим жінкам у їхніх щоденних справах. У ляльки – п’ять пар рук, котрі додають сили для п’яти головних справ. Яких? Це має визначити сама майстриня, котра її створює. Дівчата кожній ручці  призначили роботу,яку вона буде допомагати виконувати.Кожна учениці попросила допомоги у навчанні ,а ще про допомогу по господарству.
Роблячи лялечку, зазвичай промовляють: “Роблю тебе, красуне, щоб у всіх справах встигати і робити усе легко і гарно”. Одну ручку мотаю, аби у домі моєму лад завжди був, другу ручку мотаю, щоб
уроки були вивчені, третю ручку мотаю, щоб мама була усім задоволена …”
У домі лялечку можна повісити на видному місці – там, де жінка проводить час за рукоділлям чи іншою роботою.

Немає коментарів:

Дописати коментар